Hvordan overfører mødre sine celler til fosteret?

November 24

Hvordan overfører mødre sine celler til fosteret?

Babyer er fullstendig avhengig av sine mødre, og det er aldri mer tilfelle enn når de er fortsatt i livmoren. For å møte disse behovene, utvikler en kvinnes kropp et organ kalt morkaken. Morkaken tillater overføring av viktige næringsstoffer, blant annet til barnet. Men før du kan forstå prosessen, må du også vite bakgrunn detaljer om faktorene involvert.

Hva er morkaken?

Morkaken er et organ som utvikler under graviditet. Det festes til veggen av livmoren og er ansvarlig for å gi næringsstoffer, gassutveksling, hormon regulering og avfallshåndtering. Morkaken begynner liten og øker i størrelse sammen med fosteret, til slutt bli stor og runde. Den produserer hormoner som progesteron, hCG og østrogen, alle som spiller en viktig rolle i å opprettholde graviditeten. Morkaken er knyttet til navlestrengen, som også hjelper i å gi næringsstoffer til fosteret.

Hva er navlestrengen?

Navlestrengen består av to arterier og en blodåre. Disse tre blodkar er såret sammen og danner en tjore mellom morkaken og fosteret. To arteriene bærer oksygen rikt blod til fosteret, mens venen bringer oksygen fattig blod tilbake til mor. Navlestrengen, som morkaken, vokser i størrelse og lengde som babyen. Full sikt kan ledningen nå lengder opp til 60 cm lang.

Hvordan overfører næringsstoffer?

Når oksygen og næringsstoffer, og hormoner er gjennomført til fosteret, oppstår en utveksling. Under denne utvekslingen mors blodtilførselen flyter i små bunter av kapillærene i morkaken. Disse kapillærene er del av fetal blod forsyning, og på dem hvile villi hairlike anslag som hjelper i absorpsjonen av næringsstoffer og annet materiale fra mors blodet. Villi gjør det mulig for fosteret utveksle avfallsstoffer for næringsstoffer, hormoner og antistoffer uten å blande med mors blodtilførselen.

Hva vil overføre?

Ikke alt vil overføre fra mor til fosteret. Utveksling av næringsstoffer og andre stoffer skjer via diffusjon over en selektivt gjennomtrengelig membran og også via aktiv transport. I begge, er visse stoffer tillatt gjennom, mens visse stoffer holdes. For eksempel blir virus og bakterier vanligvis filtrert ut av morkaken for å utvikle fosterets immunsystem. Likevel andre skadelige stoffer, som alkohol eller narkotika, kan og gjøre det siste placental filteret og forårsake problemer for fetus.

Komplikasjoner

Det er komplikasjoner som kan oppstå under noen graviditet placental komplikasjoner er blant de mest alvorlige. En slik komplikasjoner er placental abruption, en tilstand som morkaken tidlig skiller delvis eller helt fra livmor veggen. Dette er potensielt livstruende for både mor og fosteret. Det kan frata barnet av oksygen og næringsstoffer, mens også forårsaker tunge indre blødninger i mor. Litt mindre alvorlig er morkaken previa, en tilstand der morkaken helt eller delvis dekker mors livmorhalsen. Mens vanligvis ikke et problem under graviditet, kan det forårsake alvorlige blodtap i mor ved levering. Vanligvis imidlertid placenta previa identifisert og behandlet før det blir for alvorlig.