Fakta om daler

August 14

Fakta om daler

Daler finnes over hele verden og mange er populære steder for fotturer, rafting, camping eller enkel beundring. Disse geologiske formasjoner, kalles også et juv - dannes over tid ved erosjon; Derfor i dag daler finnes mellom klippene og mange daler har elvene som går gjennom dem.

Typer daler

Ikke alle daler opprettes det samme. Boksen daler er mindre juv vegger på tre sider. Klippene av disse daler er vanligvis svært bratt. Sporet daler er smal på bakken. Disse daler er dannet av sporadiske pakker med vann skjære gjennom et lite område. Ubåten daler opprettes av strøm fra havet, så de er vann - og tendens til å skje på punktet der en stor mengde vann renner ut i havet.

Berømte daler

Det er mange berømte kløfter over hele verden. Den mest berømte av alle er Grand Canyon i Arizona. Grand Canyon ble dannet av Colorado River og 277 miles lang i tillegg til over 5000 fot dyp. Arizona Horseshoe Bend er en annen velkjent canyon. Denne kløften er bokstavelig talt formet som en hestesko. Også Tara River Gorge, i Montenegro, er Europas lengste, på 51 miles og er også et verdensarvsted. Mexicos kobber Canyon er faktisk en rekke daler dannet av seks elver og er hjem til Tarahumara stamme.

Daler i verdensrommet

Både planeten Mars og Saturn Moon Tethys er hjem til canyons. På Mars, Valles Marineris canyon systemet, er også kjent som "Grand Canyon av Mars" ca 4000 kilometer lang - lengden på USA. På poeng kan daler 600 kilometer dypt og 100 kilometer bredt. Saturns månen Tethys vert Ithaca Chasma, en canyon kjører rundt 2000 kilometer over månen og nå, til tider, 100 kilometer dypt.

Ordet "Canyon"

Ordet "canyon" er en amerikanisme det spanske ordet "cañon." På meksikansk spansk, ble ordet "cañon" brukt til å referere til et rør, rør eller gorge. Etableringen av dette amerikanisme kan spores tilbake til 1834 eller 1835. Roten av ordet er det spanske ordet "cano," som betyr "rør." Ordet brukes i dag over hele verden til å referere til en dyp dal eller kløft.