10 interessante fakta om Saturn

August 3

10 interessante fakta om Saturn

Det er lett å liste opp mer enn 10 interessante fakta om Saturn, sjette planeten i solsystemet. Ytterste planeten synlige uten et teleskop, det ble kalt "Lubadsagush" - den eldste av gamle--av assyrerne, delvis på grunn av den langsomme bevegelsen mot bakteppet av stjernene. Grekerne fortsatte denne tradisjonen ved navn «Chronos» etter Guds tid, men det romerske navnet "Saturn" ære Gud landbruk.

Lettere enn vann

Hvis det var en planet med et hav stor nok til den, du tror Saturn ville flyte, fordi tettheten er bare 75 prosent av vannet. Men hvis det var slik en planet, ville Saturns solid kjerne sannsynligvis synke mens resten av sin atmosfære fløt eller drev bort.

Intens press

Saturns kjernen har omtrent 10 ganger massen av jorden, og det er sannsynligvis steinete. Presset er så sterk i grensesnittet mellom kjernen og atmosfæren som hydrogen kondenserer til en væske, som kalles Metallisk hydrogen fordi det leder elektrisitet. Under Metallisk hydrogen er det sannsynligvis et lag av flytende helium.

Raskt Spinning

Gassene som komponerer Saturn - hovedsakelig hydrogen og helium - rotere så raskt rundt kjernen at planeten vises avlang fra verdensrommet. Den spinner en gang på sin akse er mindre enn solen, til tross for at en equatorial diameter ca 9,5 ganger større enn jorden.

Helium regn

Saturn utstråler to til tre ganger så mye energi som den mottar fra solen. Mesteparten av denne energien kommer fra friksjon generert av helium regn. Helium kondenserer i kjøligere fukting av atmosfæren og tyngdekraften trekker den mot kjernen. Det genererer varme ved å gni mot hydrogen molekyler som faller.

Blåser i vinden

Varmen som genereres av fallende helium stasjoner grusomme vind på planetens overflate. De kan blåse med hastigheter opptil 1800 kilometer per time (1,118 miles per time), som er nesten raskeste vindene i solsystemet – bare Neptunes er raskere.

En geometrisk Storm

En planet med slik sterk vind er bundet til stormer, og Saturn har mange, men den øvre Sky lag tilslører de fleste. Vind ligner jetstrømmer på jorden produserer et mønster på Nordpolen som er nesten en perfekt hexagon.

Ringer rundt planeten

Saturn er ikke den eneste planeten med ringer - alle Jovian planetene har dem - men Saturn er spesielt imponerende. De er mindre enn en kilometer (3200 fot) tykk, men de strekker seg over en avstand på 282,000 kilometer (175 000 miles), som er tre fjerdedeler av avstanden fra jorden til månen.

Ringene påvirker klimaet

Ladede partikler fra Saturns ringer regn belastet vanndråper i atmosfæren. De redusere elektron tettheter i den øvre atmosfæren i områder der de faller, og dette har en avkjølende effekt på disse områdene. Med andre ord, påvirkes Saturns klima av ringen strukturene, som er 60.000 km (36 000 miles) over overflaten.

Mange måner

Foruten dens imponerende ring system har Saturn 53 navngitte måner og ni provisoriske seg. Noen av disse måner samhandle med ringene og noen passerer så nær hverandre at de utveksler baner.

Et underjordisk osean

Saturns største månen, Titan, har en atmosfære ligner på tidlig jorden, og til Huygens-sonden, som landet det 14 januar 2005, avslørte en halvfaste overflate. Basert på data fra Huygens og Cassini orbitalfartøyet, mener forskere at et salt hav finnes like under denne skorpen.