Hva er rådende vinder?

September 12

Hva er rådende vinder?

Vind transport varmluft, kald luft, nedbør og selv forurensning over hele verden. Vind oppstår på grunn av solens ujevn oppvarming av jorda. Denne ujevn varmemønster slår seg sammen med corioliskraften til et verdensomspennende mønster av dominerende vind som blåser i nokså konstant, jevn retninger. Begrepet "rådende vinder" refererer til denne generelle globale mønsteret overflaten og øvre luft vind.

Betydning og egenskaper

Vindene faktisk spille en viktig rolle i jordens varmefordeling ved innledet relativt varmere luft til høyere bredder og flytte kjøligere luften mot ekvator. Vindene pleier å primært blåser fra øst eller vest, avhengig av breddegrad. Dette skyldes corioliskraften, noe som deflects luften som ellers ville flyte fra nord til Sør eller Sør til Nord. Hvilke typer rådende vinder på jorden falle i en av tre kategorier.

Passatvindene

Noen ganger kjent som de tropiske østavind, disse vindene vanligvis blåser fra øst vest mellom omtrent null og 30 breddegrad. De bøye litt mot ekvator; dvs de blåser vanligvis fra nordøst til sørvest i den nordlige halvkulen, og på den sørlige halvkulen, de blåser fra sørøst i nordvest. Selv om det finnes unntak, er passatvindene vanligvis forutsigbar og pålitelig. koloniale sjøfolk telles på dem for å drive sine skipsfart fartøy. Passatvindene hjelper også stasjon havstrømmer i tropene.

Midten breddegrad Westerlies

Kjent som de rådende westerlies eller bare westerlies, blåser disse vindene i en vest til Øst retning ca 30 til 60 breddegrad. Westerlies pleier å være mindre pålitelig og mer variabel enn passatvindene. De sterkeste westerly vindene på planeten blåse gjennom en sone kalt brølende førtiårene, ligger på den sørlige halvkulen mellom 40 og 50 grader bredde. Som passatvindene, westerlies stasjonen havstrømmene og var grunnlag av sjøfolk i aldre siste, spesielt på den sørlige halvkulen.

Polar østavind

Polar østavind er navngitt slik fordi de er den rådende vinder nærmest for de nord- og Sydpolen. Polar østavind hovedsakelig blåser fra øst vest mellom 60 og 90 grader bredde. Men er de ofte litt forskjøvet for å blåse mot nordvest i den sørlige halvkule og i sørvest på den nordlige halvkulen. Luften tilhørende polar østavind er kalde og i hovedsak tørre, spesielt i løpet av vinteren.