Hvordan drikker nelliker?

May 8

Drikker nelliker?

Strengt nelliker drikke ikke - som er, de har ingen munn og ikke bruker vann på vilje. Snarere trekkes vann inn blomsten av en rekke prosesser knyttet til vann, inkludert samhold, vedheft og kapillær handling.

Samhold

Samholdet er en intermolekylære attraksjon (tiltrekningen av vannmolekyler hverandre). Fire molekyler av vann kan komme sammen for å danne et sterkt hydrogen bånd i form av en tetraeder. Dette gjør molekylene sterkt sammenhengende til hverandre. Dette bidrar til fenomener som overflatespenning (et "skall" på overflaten av vann) og dannelsen av vanndråper.

Vedheft

Vedheft er en omvendt til samholdet som er en attraksjon mellom ulikt partikler. Her, spesielt oppstår vedheft mellom flytende og fast molekyler, som tiltrekkes til hverandre slik at lim styrken overvinner sammenhengende kraft. Dette betyr at væske (vann) er "tisse" - dvs vil holde seg til en solid mer enn til seg selv.

Kapillær handling

Det er tynne rør kjører ned blomsten, som avsluttet i jord. Når vann kontakter røttene av anlegget, forårsaker en kombinasjon av samhold og vedheft vannet å stige opp røret (dette er vannet capillarity). Økt overflatespenning og vedheft arbeide for å øke denne trekk, som gjør den relative trang røret. Nelliker trekke vann i via kapillær handling å erstatte vann tapt gjennom bladene.

Carnation omsorg

Kutte av stilkene av din nelliker på en skjevhet (vinkel) kan øke kapillær handling opp rørene av kutt blomsten. Spesielt bør nelliker kuttes mellom leddene i stammen for bedre helse. Kuttet nelliker når de er i full blomst.