Fakta om svovel

August 19

Svovel, ellers kjent som svovel er en ikke-metalliske element. Dens atomnummer er 16 og vises som "S"i periodesystemet. Det er allment tilgjengelig i naturen i gratis samt kombinert former. Svovel har mange fordelaktig bruker i det daglige liv. Noen forbindelser av svovel er høylig giftig; høyere konsentrasjoner av hydrogensulfid kan for eksempel forårsake reaksjoner så alvorlig som død på grunn av respiratoriske lammelse.

Historie

Ordet svovel kommer fra Sanskrit ordet "sulvere" og det latinske ordet "sulpur." I Bibelen omtales svovel i ødeleggelsen av Sodoma og Gomorra. Grekerne og romerne brukt svovel å brann. I 1789, Antoine Lavoisier inkludert svovel i sin liste over elementer og det ble et anerkjent element. Eilhard Mitscherlich oppdaget allotropic kjennetegner svovel i 1823.

Egenskaper

Svovel er blek gul i fargen, luktfri og solid i naturen. Det er uløselig i vann, men løselig i carbon disulfide. Den har en Smeltepunkt av 112.8 grader og kokepunktet på 444.6 grader Celsius. Det har 16 protoner og 16 nøytroner helt. Svovel har 10 isotoper, men ingen av dem er radioaktive. Allotropic former av svovel er rhombic, monoclinic, polymere og andre. Svovel er en svært reaktive element, og reagerer med nesten alle elementene unntatt edelgassene.

Bruker

Svovel er en del av hverdagen i alt fra kamper smertestillende. Svovel brukes i produksjonen svovelsyre og som en reactant. Den brukes til å lage insektmidler, gjødsel og vaskemidler. Det er en viktig komponent i krutt. Det er også brukt i vulcanization av gummi dekk og fyrverkeri produksjon. Helsemessige fordeler av svovel inkluderer bruk i behandling av leddgikt og som ingrediens i gytjebad.

Kilder

Noen mat kilder av svovel er egg, hvitløk, løk, kjøtt og meieriprodukter. Svovelforbindelser føre de helsemessige fordelene av hvitløk. Det er også funnet i mange mineraler som svovelkis, Sinober, Epsom salter og gips. Det skjer i olje-råolje og naturgass. Svovel hentes for kommersielle formål med en metode kalt Frasch prosessen.