Forskjellene mellom Monosaccharides & polysakkarider

May 19

Forskjellene mellom Monosaccharides & polysakkarider

Karbohydrater, som er kjemiske forbindelser som karbon, hydrogen og oksygen, er en av de primære kildene til energi for organisk liv. Også kjent som saccharides, eller mer vanlig som sukker, karbohydrater er ofte subcategorized av deres kjemiske struktur og kompleksiteten i tre forskjellige typer: monosaccharides, disaccharides og polysakkarider. Hver av disse forbindelsene har sin egen distinkte struktur og formål innen biokjemi.

Monosaccharides

Monosaccharides er den mest enkle karbohydrater forbindelser, som består av bare én kjemiske ring. Monosacchrides selv er videre inndelt i aldoses og ketoses, samt ulike på monosaccharides hvor mange karbonatomer i kjemisk ringen. Fordi det er bare en ring i molekylet monosaccharides er raskt brytes ned og gir en umiddelbar og kort følelse av energi. Navnet, med prefikset "mono," refererer til det faktum at det er bare en monosakkarid (sukker) ringen stede.

Disaccharides

Ett trinn høyere kompleksitet i sukker, disaccharides består av to kjemiske ringer. De personlige monosaccharides er sammen med oksygenatom, et svakere bånd enn de som brukes til å holde de personlige monosaccharides sammen, dermed hver ring lett å bryte fra hverandre. Disaccharides kan bestå av begge to av de samme monosaccharides, for eksempel maltose (to glukose monomerer), eller to forskjellige monosaccharides, for eksempel laktose (én galaktose og én glukose). To ringene gjør disaccharides tregere å bryte ned enn monosaccharides. Igjen, prefikset "di" refererer direkte til det faktum at det er to kjemiske ringer i molekylet.

Polysakkarider

Polysakkarider er kjeder av monosaccharides, igjen bundet av oksygen molekyler, med mer enn tre kjemiske ringer. Prefikset "poly" refererer til mange, betyr at polysakkarider kan ha en rekke personlige sacchardies, fra tre til ti tusen, i kjeden. Også, består noen polysakkarider av bare én type enkle sukkerarter, mens andre består av flere forskjellige typer. Siden polysakkarider inkluderer mange limt monosaccharides, er de den tregeste typen karbohydrater brytes ned.

Energi

Hastigheten som et monosakkarid (sukker) er ødelagt dikterer hvordan lagrede energien frigjøres. Siden monosaccharides er den enkleste av forbindelsene, med bare en kjemisk ring, produserer de den umiddelbare effekten. Men siden de er så enkelt de tilbyr også minst energi. Effekten er som sukker etter spise godteri eller andre mat med høyt enkel sukkerinnhold. Polysakkarider er tregere å helt bryte ned, men tilbyr også store langsiktige energi boost. Det er derfor stivelse, en type polysakkarid, er ofte anbefalt for folk som trenger en langsiktig energi boost. Derav begrepet "carbo lasting" for langdistanse løpere.