Hva er epitelceller?

June 5

Epithelia er membranous vev, vanligvis i et enkelt lag, men ikke alltid. De danner dekket de fleste indre overflatene og organer, i tillegg til den ytre overflaten av et dyr kroppen. Epitelceller kan være absorberende, tungeformet eller sekretoriske.

Epitel og epitelceller

Epithelia består av tett arrangert epitelceller som skilles med lite intercellulære stoff. Det er mange spesialiserte epitelceller.

Struktur

Tilstøtende epitelceller følge sammen på "intercellulære veikryss" som gir epithelial ark mekanisk styrke og hindrer små molekyler fra passerer gjennom.

Støtte

Et «basal lamina» eller tynt lag som fungerer som en base, støtter epithelial arket fra under. Epitelceller seg skiller de basale lamina.

Absorberende epitelceller

Hva er epitelceller?

Absorberende epitelceller har hairlike kallede "microvilli," som prosjektet fra overflaten av epitel øke areal tilgjengelig for absorpsjon.

Tungeformet epitelceller

Tungeformet epitelceller ha "flimmerhårene" eller hairlike bevegelige anslag, som slo unisont flytte utskilles stoffer, som mucus. Tungeformet epitelceller derfor arbeide sammen med sekretoriske epitelceller i samme epitel.

Sekretoriske epitelceller

Kjertler er dannet av sekretoriske epitelceller. Hvis epithelial overflaten brettes innover, kan utskillelsen lagres i en pose å bli lansert senere gjennom et rør.